Napar z herbaty znany jest od kilku tysięcy lat. Zaraz po wodzie, jest to jeden z najczęściej spożywanych napoi. Najbardziej znana i najczęściej pita jest herbata czarna, natomiast coraz więcej osób sięga też po zieloną herbatę, korzystając na co dzień z jej dobroczynnych właściwości.
Czym jest matcha i jak wpływa na zdrowie?
Matcha to zielona herbata japońska, która produkowana jest z liści krzewów dojrzewających na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa.
Zielona herbata bogata jest w polifenole, a w szczególności katechiny, które stanowią jej główny składnik. Katechiny to silne przeciwutleniacze, hamujące działanie wolnych rodników. Związki te pełnią także wiele ważnych funkcji: zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Znajdziemy w niej także znaczne ilości witaminy A i C, potasu, wapnia czy żelaza.
Dodatkowo, regularne picie zielonej herbaty zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, a zwiększa dobrego – HDL.
Matcha jest też dobrą alternatywą dla kawy! Zawiera ona około 70 mg kofeiny na filiżankę, przy czym kawa ma jej niewiele więcej – średnio 96 mg.
Wykazano również, że spożywanie zielonej herbaty może skutecznie spowalniać procesy nowotworowe, a także pomagać zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Matcha w proszku ma głęboki zielony kolor i mocny, ziemisty smak dlatego najczęściej ubija się ją i podaje z mlekiem, w tym mlekiem roślinnym.
W naszych dietach używamy jej między innymi do wszelkiego rodzaju deserków, w tym ciast, puddingów czy koktajli.
Jak przygotować matchę?
Do kubka lub szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, następnie wlej niewielką ilość (100ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy spieniacza do mleka lub specjalnej, bambusowej „miotełki”. Następnie dopełnij szklankę kolejną porcją wody lub mlekiem.
Literatura:
- Bonuccelli, G., Sotgia, F., & Lisanti, M. P. (2018). Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways. Aging, 10(8), 1867 1883.
- Kochman, Joanna et al .(2020) Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,1 85.