fbpx

Czym jest matcha i czy warto ją pić?

Napar z herbaty znany jest od kilku tysięcy lat. Zaraz po wodzie, jest to jeden z najczęściej spożywanych  napoi. Najbardziej znana i najczęściej pita jest herbata czarna, natomiast coraz więcej osób sięga też po zieloną herbatę, korzystając na co dzień z jej dobroczynnych właściwości.

Czym jest matcha i jak wpływa na zdrowie?

Matcha to zielona herbata japońska, która produkowana jest z liści krzewów dojrzewających na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa.

Zielona herbata bogata jest w polifenole, a w szczególności katechiny, które stanowią jej główny składnik. Katechiny to silne przeciwutleniacze, hamujące działanie wolnych rodników. Związki te pełnią także wiele ważnych funkcji: zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Znajdziemy w niej także znaczne ilości witaminy A i C, potasu, wapnia czy żelaza.

Dodatkowo, regularne picie zielonej herbaty zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, a zwiększa dobrego – HDL.

Matcha jest też dobrą alternatywą dla kawy! Zawiera ona około 70 mg kofeiny na filiżankę, przy czym kawa ma jej niewiele więcej –  średnio 96 mg.

Wykazano również, że spożywanie zielonej herbaty może skutecznie spowalniać procesy nowotworowe, a także pomagać zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Matcha w proszku ma głęboki zielony kolor i mocny, ziemisty smak dlatego najczęściej ubija się ją i podaje z mlekiem, w tym mlekiem roślinnym.

W naszych dietach używamy jej między innymi do wszelkiego rodzaju deserków, w tym ciast, puddingów czy koktajli.

Jak przygotować matchę?

Do kubka lub szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, następnie wlej niewielką ilość (100ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy spieniacza do mleka lub specjalnej, bambusowej „miotełki”. Następnie dopełnij szklankę kolejną porcją wody lub mlekiem.

Literatura:

  1. Bonuccelli, G., Sotgia, F., & Lisanti, M. P. (2018). Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways. Aging, 10(8), 1867 1883.
  2. Kochman, Joanna et al .(2020) Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,1 85.
Scroll to Top