fbpx

Dieta SIRT – co to za dieta?

Dieta SIRT zyskała popularność przede wszystkim dzięki autorce przeboju Hello – Adele i jej spektakularnej metamorfozie. Piosenkarka zrzuciła dzięki niej kilkadziesiąt kilogramów!

Czym więc jest dieta SIRT? Czy faktycznie jest warta uwagi?

Dieta została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena – ekspertów w dziedzinie żywienia, którzy opisali ją w książce „The SirtFood Diet”.

Bazuje na produktach będących aktywatorami sirtuin. Zaraz, zaraz… Zapytasz pewnie, czym są te sirtuiny?

Już wyjaśniam!

Sirtuiny to grupa siedmiu białek, wpływających pozytywnie na nasze zdrowie – zwanymi także „genami młodości”. Spowalniają one procesy starzenia się organizmu, wpływają pozytywnie na metabolizm, a także przyspieszają spalanie tłuszczu oraz regulują poziom insuliny i glukozy we krwi. Dzięki tym zaletom ich aktywacja może pomóc w leczeniu chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy choroba Alzheimera.

Ważne jest jednak, aby podkreślić, że ich mechanizm działania w organizmie człowieka nie jest jeszcze dobrze poznany i wymaga to wielu badań.  

Efekty?

Jak wskazują badania brytyjskich naukowców – już w pierwszym tygodniu stosowania diety SIRT można schudnąć ok. 3 kilogramów!

Dieta SIRT nie dla każdego!

Dieta SRT ze względu na ograniczenie wartości kalorycznej produktów oraz niektórych składników pokarmowych, nie jest wskazana dla osób bardzo aktywnych fizycznie, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią czy cukrzyków.

Z diety powinny również zrezygnować osoby, cierpiące na przewlekłe choroby i wymagające indywidualnego planu żywieniowego.

Co jeść na diecie SIRT?

Autorzy diety SIRT wymieniają 20 głównych aktywatorów białek Sir, na których powinna bazować dieta:

  1. czerwona cykoria,
  2. czerwone wino,
  3. czerwona cebula,
  4. daktyle,
  5. gryka,
  6. jarmuż,
  7. kakao,
  8. kapary,
  9. kawa,
  10. kurkuma,
  11. lubczyk,
  12. oliwa,
  13. orzechy włoskie,
  14. papryczki chilli,
  15. pietruszka,
  16. rukola,
  17. seler naciowy,
  18. soja,
  19. truskawki,
  20. zielona herbata.

Powyższe produkty bogate są w polifenole, czyi silne przeciwutleniacze. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu nie tylko na czas trwania diety – ale na stałe!

Podczas trwania diety, poza owocami i warzywami, warto również sięgać po tłuste ryby pełne kwasów omega 3 oraz chude mięso, nabiał, jajka czy warzywa strączkowe.

Zasady diety SIRT w Zdrowo Zrobione!

Dietę SIRT opracowaną przez naszych dietetyków (na podstawie oryginalnej diety) podzieliliśmy na 3 etapy:

Etap 1 trwający 3 dni bazuje na spożywaniu 1000 kcal dziennie. Jadłospis opiera się na 3 koktajlach oraz 1 stałym posiłku.

Podczas etapu 2, trwającego zazwyczaj 4 dni, menu składa się z 2 koktajli oraz 2 stałych posiłków o łącznej kaloryczności 1200 kcal.

Ostatni,  3 już etap, obejmuje 14 dni a kaloryczność posiłków podczas jego trwania wzrasta do 1500. Jadłospis bazuje już na tylko 1 koktajlu oraz 3 stałych posiłkach.

Po zakończeniu wszystkich etapów diety SIRT zalecamy bezpłatną konsultację z naszym dietetykiem. Podczas rozmowy ustalimy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz dobierzemy odpowiednią dietę, dzięki której utrzymasz swoje efekty.

Przepis na zielony koktajl sirtuinowy

Składniki:

  • 80g jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • plaster świeżego imbiru

Składniki wyciskamy w wyciskarce do soków lub blendujemy*.

*Przygotowanie koktajlu za pomocą blendera pozwoli zachować o wiele więcej błonnika, a tym samym zapewni większą sytość!

Dieta SIRT w cateringu Zdrowo Zrobione

Zamów DIETĘ SIRT już teraz!

Scroll to Top