fbpx
Zamów

Ekologia w Zdrowo Zrobione

Dlaczego korzystanie z naszego cateringu jest ekologiczne?

Nie marnujemy żywności!

TY nie marnujesz żywności

Czy wiesz, że statystyczny Kowalski wyrzuca aż 235 kg jedzenia rocznie? W skali całego kraju daje to ok. 9 mln ton żywności!

Korzystając z cateringu dietetycznego zawsze masz dokładnie tyle jedzenia, ile potrzebujesz. Nie musisz już martwić się zakupami czy terminami ważności produktów w lodówce, a co za tym idzie - nie wyrzucasz jedzenia. 

MY również NIE MARNUJEMY ŻYWNOŚCI

Nasze dania przygotowujemy w taki sposób, by nie marnować żywności. To właśnie dlatego zamówienia przyjmujemy z 2 dniowym wyprzedzeniem, aby móc zaplanować dostawy świeżych produktów na konkretną ilość posiłków. Dzięki temu jesteśmy w stanie zakupić tyle produktów, ile potrzebujemy, a co za tym idzie – nie marnujemy ani produktów, ani gotowych posiłków.

Opakowania

Standardowo dietę dostarczamy w pudełkach z czarnego polipropylenu, czyli plastiku. Dobrze segregowany plastik może być lepszy niż popularne opakowania „eko”, które wytwarzane są zazwyczaj z pulpy celulozowej i PLA. 

Takie opakowania podlegają biodegradacji ale tylko w specyficznych warunkach, które niestety rzadko występują na naszych wysypiskach. 

Według naszej analizy, polipropylen, z którego składają się tacki, przy dobrej segregacji może być ponownie wykorzystany w produkcji. 

Oczyszczone z resztek jedzenia opakowanie należy wyrzucić wraz z folią do pojemnika przeznaczonego na tworzywa sztuczne (w kolorze żółtym).

Ekologia to nasze drugie imię!

Torby z papieru ekologicznego

Nasze torby wykonane są w całości z papieru, nadającego się w 100% do recyklingu. Dodatkowo są to torby wielokrotnego użytku! 

Kiedy już przestaną nadawać się już do ponownego użycia, pamiętaj aby wyrzucić je do pojemnika przeznaczonego na papier (w kolorze niebieskim). 

Nasi kierowcy poruszają się po zoptymalizowanych trasach, a posiłki rozwozimy w godzinach niskiego ruchu. Wszystko po to, by zmniejszyć zużycie paliwa i emisję szkodliwych spalin do atmosfery. 

Przemyślane dostawy

Nasi kierowcy poruszają się po zoptymalizowanych trasach, a posiłki rozwozimy w godzinach niskiego ruchu. Wszystko po to, by zmniejszyć zużycie paliwa i emisję szkodliwych spalin do atmosfery.