Uff jak gorąco… Upały nie odpuszczają, ale mamy na to sposób! Lemoniada to idealny, orzeźwiający napój podczas wysokich temperatur.
Początkowo lemoniada składała się tylko z cukru i soku z cytryny. Nazywana była wówczas qatarzimat.
Dzięki Włochom, którzy zaczęli urozmaicać ją przez dodatek różnych rodzajów ziół i owoców, dziś funkcjonuje mnóstwo wersji lemoniady!
Mamy dla Was kilka inspiracji na lemoniadę, które orzeźwią i dodadzą energii!
Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Klasyczna lemoniada
Składniki:
- 2-3 cytryny
- 1-2 łyżki miodu/erytrolu/innego słodzika
- 1l schłodzonej wody
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Umyj cytryny, a następnie wyciśnij z nich sok. Jeżeli chcesz, aby smak cytryny był bardziej wyczuwalny, możesz dodatkowo zetrzeć skórkę. Posiekaj kilka listków mięty. Wymieszaj wodę z ksylitolem, dodaj sok z cytryn i opcjonalnie startą skórkę. Wymieszaj ponownie. Wlej do dzabnka, dodaj posiekaną miętę i schłodź.
Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa
Składniki:
- ½ arbuza bez pestek
- 3 cytryny
- 1-2 łyżki miodu/erytrolu/innego słodzika
- 1l schłodzonej wody
Sposób przygotowania:
Pokrój arbuza w drobną kostkę. Umyj cytrynę, obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj miód lub inny słodzik. Dokładnie zblenduj i przelej do dzbanka. Wlej wodę i całość raz jeszcze wymieszaj. Lemoniada gotowa!
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
- 1 ogórek
- 3 cytryny
- 1-2 łyżki miodu/erytrolu/innego słodzika
- 1l schłodzonej wody
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Obierz ogórka, przekrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i zblenduj, dodając nieco wody. Całość przelej do dzbanka i dodaj wyciśnięty sok z cytryn. Wolej wodę, dodaj miód lub inny słodzik i całość dokładnie wymieszaj. Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.
Lemoniada z mango
Składniki:
- 3 mango (pokrojone na kawałki) lub pulpa z mango
- 1 cytryna
- 1l schłodzonej wody
- 1-2 łyżki miodu/erytrolu/innego słodzika
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć kawałki mango lub wlej pulpę z mango, dolej nieco wody. Cytrynę umyj, wyciśnij z niej sok i dodaj do mango. Następnie zmiksuj do jednolitej konsystencji. Przelej całość do dzbanka i dolej resztę wody. Lemoniadę podawaj z dodatkiem lodu i listkami świeżej mięty.
Lemoniada pomarańczowa z tymiankiem
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1-2 łyżki miodu/erytrolu/innego słodzika
- 1l schłodzonej wody 2-3 gałązki tymianku
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Dodaj miód lub inny słodzik i całość przelej do dzbanka. Wlej wodę, dodaj gałązki tymianku i odstaw lemoniadę na kilka minut.
Zamawiając dietę w naszym cateringu, do każdego zamówienia masz możliwość dodania naszej orzeźwiającej, klasycznej lemoniady!