fbpx

Czy catering może być ekologiczny?

Głównym argumentem przeciwników cateringów dietetycznych są plastikowe opakowania, a konkretniej – ich ilość. Często zapomina się jednak o oszczędnościach, jakie cateringi dietetyczne przynoszą na co dzień. Wbrew powszechnie panującej opinii, korzystanie z cateringu dietetycznego jest przejawem dbałości o środowisko! 

1. Nie marnujesz żywności

Czy wiesz, że statystyczny Kowalski wyrzuca aż 235 kg jedzenia rocznie? W skali całego kraju daje to ok. 9 mln ton żywności! Skala marnotrawstwa żywności jest więc naprawdę bardzo duża.

Jedną z głównych przyczyn wyrzucania żywności przez konsumentów jest przekroczenie terminu ważności, niewłaściwe przechowywanie żywności czy zbyt duże zakupy.

Ze Zdrowo Zrobione nie musisz się o to martwić!

Korzystając z cateringu dietetycznego zawsze masz dokładnie tyle jedzenia, ile potrzebujesz. Nie musisz już martwić się zakupami czy terminami ważności produktów w lodówce, a co za tym idzie – nie wyrzucasz jedzenia.

Otrzymujesz 5 posiłków każdego dnia i nie potrzebujesz niczego więcej (oprócz wody ;)).

2. My również nie marnujemy żywności

Nasze dania przygotowujemy w taki sposób, by nie marnować żywności. To właśnie dlatego zamówienia przyjmujemy z 2 dniowym wyprzedzeniem, aby móc zaplanować dostawy świeżych produktów na konkretną ilość posiłków. Dzięki temu jesteśmy w stanie zakupić tyle produktów, ile potrzebujemy, a co za tym idzie – nie marnujemy ani produktów, ani gotowych posiłków.

3. Nie gotujesz i nie zmywasz

Gotowanie to niezła zabawa ale na pewno każdy z Was spotkał się też z pytaniem „To kto dziś zmywa?”. Korzystając z cateringu nie gotujesz, a zmywanie naczyń ograniczasz do minimum – dzięki temu oszczędzasz wiele mediów, takich jak woda, gaz czy prąd. Przyjemne z pożytecznym 🙂

4. Korzystasz z pojemników do recyklingu oraz papierowych toreb

Decydując się na catering korzystasz z jednorazowych opakowań. Wybierając opakowania do naszego cateringu eksperymentowaliśmy z różnego rodzaju pudełkami, między innymi z popularnymi wśród innych cateringów – tackami z pulpy trzcinowej. Analizowaliśmy nie tylko ich jakość ale przede wszystkim wpływ na środowisko.

Jakie są nasze wnioski?

Dobrze segregowany plastik może być lepszy dla naszej planety niż popularne opakowania „eko”, które podlegają biodegradacji jedynie w specyficznych warunkach! Niestety tego typu warunki nie występują na zwykłych wysypiskach.

Natomiast polipropylen (PP), z którego składają się nasze tacki, przy dobrej segregacji może być ponownie wykorzystany w produkcji. Poza tym, podczas produkcji PP odnotowuje się najniższą emisję dwutlenku węgla oraz innych szkodliwych substancji!

Dodatkowo, nasz catering dostarczany jest w przyjaznych dla środowiska – papierowych torbach, które z powodzeniem mogą zostać przez Was użyte po raz kolejny. Jeśli natomiast chcesz się z nimi rozstać – wystarczy wrzucić torby do pojemnika na papier.

5. Dostarczamy zestawy zbiorowo

Większość firm cateringowych dostawę powierza zaufanym firmom kurierskim z samochodami wyposażonymi w chłodnie. Dzięki temu, zamówienia z kilku firm cateringowych dostarczane są za pomocą tego samego samochodu, a trasy są wyznaczane w jak najbardziej optymalny sposób. Taki sposób działania zmniejsza zużycie paliwa, a także emisję szkodliwych spalin do atmosfery.

6. Robimy hurtowe zakupy

Robiąc zakupy często korzystasz z reklamówek, a jeżeli używasz torby wielkorazowego użytku, to i tak wiele kupowanych produktów spożywczych zapakowanych jest w plastikowe opakowania, które mimowolnie wynosisz ze sklepu. Cateringi zamawiając w hurtowniach otrzymują produkty w opakowaniach zbiorczych, w tym kartonach oraz zwrotnych skrzynkach.

To sprawia, że cateringi dietetyczne produkują znacznie mniej śmieci, niż pojedynczy konsument.

Czy zebrane przez nas fakty przekonały Cię, że catering dietetyczny nie jest taki straszny, jak go malują? 🙂

Z chęcią poznamy Twoją opinię na ten temat!

Scroll to Top